ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home İSLAM OKUMALAR SEÇKİN SAHÂBÎ: SELMÂN EL-FÂRİSÎ (R.A.)

SEÇKİN SAHÂBÎ: SELMÂN EL-FÂRİSÎ (R.A.)

e-Posta Yazdır PDF

Ona; İslâm’ın oğlu Selman ve Selman el-Hayr (hayırlı Selman) denilirdi. Aslen Ramehürmüz’lüdür. Önceden Peygamber (s.a.v.)’in gönderileceğini işitmişti. Bunu talep etmek için çıktı, esir edildi ve Medine’de köle olarak satıldı. Kölelik Selman-ı Fârisî (r.a.)’i ilk katıldığı savaş olan Hendek Savaşına kadar alıkoydu. Diğer savaşlara da katıldı. Irak fetihlerinde bulundu. Medain’e vâli olarak görevlendirildi. Selman-ı Fârisî (r.a.) valilik maaşını sadaka olarak dağıtırdı. Sepet örer, elinin emeğiyle kazandığını yerdi.

Buhârî, Sahih’inde Selman-ı Fârisî (r.a.)’dan “On küsur efendide el değiştirdim.” dediğini rivâyet etmiştir. Ez-Zehebî (r.âleyh) şöyle dedi: “Selman (r.a.)’ın yaşı hakkında bulduğum bütün görüşler onun 250 yıldan fazla yaşadığını göstermektedir. İhtilaf bundan fazlasındadır. Bu onun hakkındaki harikulâde hallerden biri olabilir. Buna bir mâni yoktur. Ebu‘ş-Şeyh, Tabakatu’l-Asbahaniyyin adlı eserinde el-Abbas b. Yezid’den şöyle dediğini rivâyet etmiştir: “İlim ehli şöyle diyorlar: Selman (r.a.) 350 sene yaşadı. 250 senesinde şüphe yoktur.”

Ebu Burayde, babasından şöyle rivâyet etmiştir: Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu: *“Muhakkak ki Allâh Ashâbımdan şu dördünü sever…” *Bunlar arasında Selman (r.a.)’i da zikretmiştir. Süleyman b. El-Mugire’nin, Humeyd b. Hilal’den naklettiğine göre “Peygamber (s.a.v.) Ebu’d-Derda ile Selman arasında kardeşlik kurmuştur.”

Bunun benzerini Buhârî, Ebu Cuhayfe’den kıssa içinde rivâyet etmiştir. Bu kıssada Peygamber (s.a.v.)’in Ebu’d-Derda (r.a.)’e şöyle dediği de geçmiştir: “Selman senden daha fakihtir.” Peygamber (s.a.v.), Selman-ı Fârisî (r.a.) ile ilgili: “Selmân bizdendir, ehl-i beytimizdendir” buyurmuştur. (Buhârî)

Ebû Ubeyd’in kavline göre Selman-ı Fârisî (r.a.) hicri 36 yılında vefât etmiştir.

(İbnu Hacer el-Askalânî, el-İsabe (Seçkin Sahabeler), s.402-404)

 

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 04:01
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1249
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2229745

Haberler

 

Eydirme gül yüzünü

Boyun bükmeye değmez…

Gülerken ağladığını,

Mutlu olanlar bilemez…

Saçlarına düşse de,

Yüreğine ak düşmez…

Hep gül dostum,

Bizim gibiler ölmez…