ahmetturkan.gen.tr

HAYATTAN DERSLER

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Home İSLAMİ SORULAR TEVBENİN KABULÜNE ENGEL GÜNAH VAR MI?

TEVBENİN KABULÜNE ENGEL GÜNAH VAR MI?

e-Posta Yazdır PDF

Allâhü Te’âlâ kutsî hadiste şöyle buyurdu: “Nedir bu âdemoğlunun hâli? Günah işler, Ben’den bağış talebinde bulunur; onu bağışlarım. Durmaz; döner, yine günah işler. Yine bağış talebinde bulunur; tekrar bağışlarım. Onun bu hâli nedir? Ne o ümitsizliğe düşer ne Ben bağışlamaktan bıkarım. Meleklerim, sizi şahit tutuyorum. Ben, o kulumu bağışladım.”

Resûlullâh (s.a.v.)’in amcası Hz. Hamza’yı (r.a.) şehit eden Vahşî (r.a.), Resûlullâh (s.a.v.)’e Mekke’den şu mektubu yazdı: “Müslüman olmak istiyorum. Ancak bu isteğime Kur’ân’dan sana gelen bir âyet engel oluyor. O âyet şudur: “İman edenler o kimselerdir ki; Allâh’tan başka bir ilâha ibadet edip yalvarmazlar. Hak için hariç; öldürülmesini Allâh’ın yasak ettiği kimseyi öldürmezler. Zina etmezler. Her kim bunları yaparsa cezaya çarpılmış olur.” (Furkan s.68) Bana gelince; sayılan günahların üçünü de işledim. Benim için bir tevbe yolu var mı?”

Bunun üzerine şu âyet nazil oldu: “ Ancak tevbe ve iman edip, iyi amel işleyenler başka; çünkü bunların kötülüklerini Allâh iyiliklere çevirir. Allâh çok bağışlayan ve merhamet edendir” (Furkan s.70). Bu durum Vahşî’ye (r.a.) yazıldı. Ama Vahşî (r.a.) tekrar yazdı: Bu âyette bir şart var ki; faydalı iştir. İyi iş yapmaya gücüm yeter mi, yetmez mi bilmiyorum.

Bunun üzerine şu âyet nazil oldu: “Allâh, kendisine şirk koşanları bağışlamaz. Onun dışında kalan günahları dilediği kimse için bağışlar...”(Nisa s.48). Bu da Vahşî’ye (r.a.) bildirilince şöyle yazdı: Bu âyette de bir şart var; bağışlanmanın arzu edilip edilmeyeceğidir.

Bunun üzerine şu âyet nazil oldu: “De ki: Ey nefislerine zulmetmekte ileri giden kullarım! Allâh’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allâh bütün günahları bağışlayandır, merhamet sahibidir.” (Zümer s.53). Bu âyet de Vahşî’ye (r.a.) yazıldı. Medine’ye geldi; müslüman oldu.

(Ebu’l-Leys Semerkandî, Tenbîhü’l-Gâfılîn, s.104)

Son Güncelleme: Cuma, 29 Mart 2024 06:20  

REKLAMLAR

Web Site Tasarımı

Yönetim Panelli Website Tasarımlarınız için

0532 307 60 09

 

 

İSTATİSTİKLER

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 06:20
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 31076
İçerik : 1248
Web Bağlantıları : 2
İçerik Tıklama Görünümü : 2216482

Haberler

AZ YİYEREM HEKİMLE İŞİM OLMAZ,

DÜZ GİDEREM HAKİMLE İŞİM OLMAZ....

AZERİ ATASÖZÜ....